Character & Temperament

Het karakter van de Alano Español is dominant en sterk.
Daar hij onderdanig is naar zijn baas, is hij met zijn dominante karakter zeer controleerbaar door zijn eigenaar. Zijn eigenaar zal zich wel moeten opstellen als een goede, standvastige en correcte roedelleider.

Dit ras heeft veel affectie naar de leden in de familie en de mensen die hij kent. Hij is zeer geduldig en goed in de omgang met kinderen. Ze zijn betrouwbaar, sterk en zeer gehoorzaam.

De Alano Español zal alleen maar aanvallen als het nodig is of als zijn baas het van hem vraagt.
De Alano Español vecht tot de dood om zijn meester te dienen, hij verdrukt daarbij alle pijn en angst.
Ze zijn moedig, loyaal en harde werkers. Evenwichtig en zelfzeker met een extreem hoge pijngrens.

De karakteristieke eigenschappen ontwikkelen zich pas volledig wanneer ze volwassen zijn en dit is rond de leeftijd van 2,5 jaar.
Omdat dit ras gefokt is om te werken in meutes, als een team, zijn ze sociaal met andere honden en genieten van het spelen met elkaar.
Toch zal de Alano Español zich nooit terugtrekken uit een gevecht (bv. met een everzwijn op de jacht).

De Alano Español heeft dus duidelijk leiderschap nodig, veel beweging en houdt er niet van om heel veel alleen te zijn. Door zijn lichaamsbouw zijn ze sterk, snel en wendbaar.
Ze kunnen dus prima meedraaien in diverse hondensporten bv. flyball, behendigheid, speuren, pakwerk, maar ook als hulphond, reddingshond enz…

Als de Alano Español goed gesocialiseerd is, stellen zich weinig problemen met mensen, honden en andere dieren.
Het is een zeer sterk en gezond ras waar amper gezondheidsproblemen bij voorkomen.

Hij is graag buiten en kan het gehele jaar buiten worden gehouden, indien hij een plek heeft om te schuilen tegen de regen en de kou.
Hij kan ook perfect in huis leven, zolang hij maar zijn dagelijkse beweging krijgt. Het is wel niet aan te raden om een hond die veel binnen woont, nadien ’s nachts of overdag in de vrieskou te zetten, aangezien zijn wintervacht door het binnen wonen minder bescherming bied.

Een Alano Español is een ras dat veel beweging nodig heeft. Minstens 2 wandelingen per dag, waarvan in ieder geval 1 wandeling waarbij hij lang genoeg los kan rennen en spelen. Indien hij genoeg beweging krijgt is hij een rustige hond in huis.

Een Alano Español is een kortharige hond. Hij heeft een stokharige vacht die 2x per jaar in de rui kan gaan. Het is best hem niet te veel te borstelen. Dit activeert juist het ruien. Je wacht beter tot het haar erg los zit en gebruikt dan een paar dagen na elkaar een shredder of bv. een furminator die het losse haar verwijderd.

Een Alano Español kan 11 tot 14 jaar oud worden.