Oorsprong van de Alano

De Alano is een zeer oud ras, er zijn verschillende theorieën over het onstaan.
De meeste mensen maken een link tussen de huidige Alano en de honden die de Alanos(Alans) met zich meebrachten wanneer ze het Iberian Peninsula binnenvielen in 406 AC.
Deze honden stamden niet af van een ander bestaand ras, maar waren de voorvaders van vele mollosser rassen die nu zeer populair zijn, zoals de Duitse dog of de Bordeaudog.

Er waren vroeger niet alleen Alano honden in Spanje, maar door heel Europa waar de Alans toen zijn binnengevallen, maar alleen in Spanje hebben ze meer dan 1500 jaar overleeft.

Een groep liefhebbers van de Alano hebben veel tijd geïnvesteerd in de begin jaren 1980 met als doel het vinden van de juiste demografische situatie van de Alano.
Dit ras was nooit op hondenshows of werd nooit gefokt op schoonheid.
In die tijd dacht iedereen dat de Alano waarschijnlijk verdwenen was van de meeste wilde zwijnen jachten en koeranches in Spanje.

Carlos Contera en zijn collega’s zochten grondig heel rural Spanje af op zoek naar deze legendarische molosser, die na het verbod op hun deelname aan stierengevechten in 1883.
De zoektocht werd een succes. Ze vonden een paar Alanos in Extremadura(Zuidwest Spanje ) en Castille(centraal Spanje), maar ook een grote en stabiele populatie van ongeveer 300 alanos in de Encartaciones Vallei in het noorden van Spanje.
Dit waren de zelfde Alano honden dan diegene die werden gebruikt voor eeuwen om de locale halfwilde koeien te hoeden.

De wederopbouw van het ras startte met de beste exemplaren van deze honden. Hun DNA werd geanalyseerd door de faculteit van dieren medicatie op de universiteit van Cordoba om zeker te zijn van hun echtheid.